Menu Sluiten

Interreligieuze maaltijd smaakt naar meer

Op woensdag 19 februari 2020 zaten pakweg 40 wijkbewoners uit vier gebedshuizen in Veldhuizen bij elkaar aan tafel. Een bijzonder initiatief om gelovige wijkbewoners met elkaar in contact te brengen. Ze smulden van de boerenkool met kip en olijven. Verrassende combinaties, niet alleen qua gerechten maar ook van (geloofs)verhalen. ‘Ik praat wel regelmatig met mensen in de buurt, maar eigenlijk nooit over mijn geloof. Hier kan ik dat wel, en ik merk dat mensen echt geïnteresseerd zijn’, vertelt een maaltijdganger. ‘Ik heb sinds vanavond een ander beeld van de kerken en moskee in de wijk’ verklaarde een andere deelnemer. ‘Best spannend om met anders gelovigen aan tafel te zitten, maar het werd al snel gezellig, terwijl we het er soms ook even pittig aan toe ging’, klonk een andere ervaring. In een gemoedelijk sfeer werden vooral de overeenkomsten in geloof bij elkaar uitgevraagd, daardoor ontstond verbinding. Wethouder Peter de Pater sprak daarvoor zijn waardering uit: ‘Bijzonder fijn dat er in deze wijk aan dit soort verbindingen wordt gewerkt’.

Dit was de eerste groep die voor dit ontmoetingsmaal werd uitgenodigd. En het smaakt naar meer! Uit de eerste reacties valt af te leiden dat deze groep elkaar vaker gaat ontmoeten. In het najaar gaat waarschijnlijk een tweede groep ‘aan tafel’. Houd de aankondigingen in de gaten en meld je dan aan, want de deelname is steeds beperkt.

Deze interreligieuze maaltijd ontmoeting werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Fonds Kerk en Wereld.

Naast de maaltijden komt er ook een interreligieuze lezing, eveneens met ontmoeting en verbinding in de wijk als doel. De jonge imam Fouad Hamouti en ds. Jan Sander Heutink zullen jullie meenemen in Het verhaal van Jozef. Dat zowel in de Bijbel als de Koran staat. Boeiend om samen te kijken naar de overeenkomsten en mogelijke interpretaties. Deze avond vindt plaats op 12 maart in de Marokkaanse Al Mouahidin moskee, begint om 20.00 uur en is vrij te bezoeken.

Hieronder treft u enkele foto’s aan met sfeerimpressies van deze geslaagde ontmoeting.

Het buffet wordt geserveerd door de dames van Behind Fusion Food.
Tijdens het nuttigen van de maaltijd vinden aan de tafels geanimeerde gesprekken plaats.
Een kopje Arabische thee maakt deel uit van de laatste gang van de maaltijd.